Dieta wysokobiałkowa jest bardzo często wybierana przez kulturystów ze względu na możliwość budowania tkanki mięśniowej.

W trakcie trwania tej diety, do organizmu dostarczana jest duża zawartość pełnowartościowego białka, dzięki któremu możliwe jest właśnie budowanie tkanki mięśniowej. Dzięki tej diecie można będzie zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej w organizmie i zamienić ją na tkankę mięśniową. Dieta ta jest idealna dla osób, które pragną wyrzeźbić mięśnie i ograniczyć do minimum tłuszcze i węglowodany.

Dieta wysokobiałkowa, zasady odżywiania

Dieta wysokobiałkowa jest bogata w białko, jednak jest uboga w węglowodany i tłuszcze czyli materiały energetyczne. Należy pamiętać, że samo stosowanie takiej diety nie spowoduje zwiększenia masy mięśniowej. Potrzebne jest wspomaganie diety intensywnymi ćwiczeniami siłowymi. Dzięki temu, można będzie uzyskać efekty, o jakie nam chodzi. Warto również podkreślić, że dieta wysokobiałkowa jest również idealna dla osób, które się odchudzają, ponieważ przyspiesza przemianę materii.  Tak więc głównym sekretem jak trenować na masę jest  przede wszystkim dobrze zbilansowana i wysokobiałkowa dieta.

Podczas trwania tej diety, do organizmu człowieka dostarczane jest na dobę 150-180 g białka. Białko oprócz tego, że buduje mięśnie, stanowi podstawę do syntezy enzymów oraz hormonów, uczestniczy w biosyntezie komórek odpornościowych, tym samym zwiększa odporność organizmu, transportuje tlen (hemoglobina), uczestniczy w regeneracji tkanek, a także zmniejsza apetyt. Nie należy zapominać, że w takiej diecie kulturysty, powinny znajdować się również wartości energetyczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania podczas dużego wysiłku fizycznego. Dlatego też, dieta kulturysty powinna zostać wzbogacona o witaminy A, C i E, a także o selen.

Produkty w diecie wysokobiałkowej

Białko przede wszystkim można znaleźć w takich produktach jak mleko, mięso i ryby. Znajduje się również w roślinach strączkowych. Ważne jest, aby podczas trwania takiej diety przestrzegać wszystkich wytycznych. Dzięki temu, można będzie osiągnąć efekt o jaki nam chodzi. Dieta powinna być tak skonstruowana, aby dostarczała 2 g białka na każdy kilogram masy ciała, a co jest łatwe. Nieodłącznym elementem komponowania posiłku podczas trwania diety wysokobiałkowej jest korzystanie z tabel kalorycznych. Ważne jest, aby do organizmu dostarczane było białko pod postacią mięs. Dlatego też, właśnie ta część tabeli jest dla nas najbardziej interesująca. Warto się jej bliżej przyjrzeć.

Zawartość białka w mięsie (w 100 gramach):

  • Baranina (udziec) – 18 g białka,
  • Cielęcina (chuda, bez kości) – 20 g,
  • Cielęcina (łopatka) – 19,9 g,
  • Cielęcina (sznyclówka) – 20,5 g,
  • Dorsz świeży (bez skóry) – 16 g,
  • Dorsz z rusztu – 22,1 g,
  • Dorsz wędzony – 22,1 g,
  • Flądra świeża – 16,5 g,
  • Gęś (tuszka) – 14,1 g,
  • Indyk – 24 g,
  • Indyk (piersi bez skóry) – 19,2 g,
  • Indyk (podudzie) – 15,7 g,
  • Kaczka – 18 g,
  • Karp – 16 g,
  • Królik – 21 g,
  • Kurczak chudy – 23 g,
  • Kurczak pieczony – 16,4 g,
  • Kurczak (mięso z piersi bez skóry) – 21,5 g,
  • Kurczak (mięso z uda ze skórą) – 16,8 g.

Ważne jest, aby potrawy przygotowywane podczas trwania takiej diety nie były smażone na oleju. Przede wszystkim należy potrawy przygotowywać poprzez ich gotowanie, pieczenie czy też grillowanie. Jest to zdrowy sposób. Dzięki temu, z produktów nie będą uciekały wartości odżywcze i będą one mogły zostać w czystej postaci dostarczone do organizmu, co jak najbardziej każdemu się spodoba i przypadnie do gustu. Na pewno taka sytuacja będzie mogła być dla każdego odpowiednio dobra. Warto więc o tej zasadzie przygotowywania potraw pamiętać.