Zbliża się lato, a wraz z nim sezon na świeże warzywa i owoce.

Oprócz sałatek, zapraw, konfitur czy dodatków do dań, owoce i warzywa znajdą się także w przygotowanych przez nas sokach. Dziś postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy warto pić sok pozyskany z wyciskarki? Nasze zestawienie rozpoczniemy od wyliczenia zalet płynących z tego typu napojów.

Po pierwsze: Soki samodzielnie przyrządzone są zdrowsze

Napój, który pochodzi z wyciskarki do soków jest o wiele zdrowszy niż napój pochodzący ze sklepowej półki. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest prosta: sok naturalnie przyrządzony jest pozbawiony wielu konserwantów, barwników oraz regulatorów smaku. Natomiast wyciskane soki pochodzące wprost z wyciśniętych owoców to prawdziwa naturalna bomba witamin, kolorów i smaków. Oczywiście, może zostać przez nas dosłodzony, ale to my mamy możliwość kontroli tego, ile cukru znajdzie się w naszym soku. Natomiast napój kupiony w sklepie ma w sobie ilość cukru ustaloną przez producenta.

Po drugie: Mamy możliwość samodzielnego dobrania składników

Zapewne wielokrotnie chciałeś kupić sok, ale jakiś jego składnik Ci nie odpowiadał. Być może po prostu nie lubiłeś konkretnego połączenia owoców albo nie miałeś ochoty na konkretny owoc. Korzystanie z wyciskarki eliminuje ten problem. To Ty jesteś teraz panem sytuacji i masz możliwość samodzielnego wyboru składników, które znajdą się w Twoim soku. To Ty dobierasz składniki i możesz pozwolić sobie na dużą dowolność. Możesz poeksperymentować ze smakami, co w przypadku gotowych soków nie jest możliwe.

Teraz zwróćmy uwagę na niedogodności wynikające z faktu robienia napojów za pomocą wyciskarki soków z owoców:

Przygotowywanie soku trwa dłużej niż jego zakup

Spójrzmy prawdzie w oczy: zakup soku jest o wiele szybszy niż jego przyrządzenie. Pójście do sklepu po sok wymaga od nas o wiele mniej energii niż samodzielne robienie soku.

Sok ze sklepu ma dłuższy termin przydatności

Soki ze sklepu mają dłuższy termin przydatności niż soki przygotowane przez wyciskarki wolnoobrotowe. U podstaw takiego stanu rzeczy leży fakt, że soki sklepowe są zwykle poddawane procesowi pasteryzacji, dzięki któremu między innymi zachowują dłuższą trwałość, a soki naturalne – nie. Tylko, czy nie wolimy pić świeżego i naturalnego soku? Takie z reguły może dać nam wyciskarka.