Po 40-tce nasz organizm zaczyna ulegać zmianie, min. gospodarka hormonalna, skóra traci swoją jędrność jak i metabolizm zaczyna zwalniać co powoduje odkładanie się zbędnego tłuszczu.

To świetny moment na zmianę w naszym żywieniu zanim zaczniemy przybierać tu i tam parę centymetrów. Zwalniający z wiekiem metabolizm dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn , w tym przypadku niema wyjątków.

Wielu z was pewnie zauważyło że mimo że np. nie jecie więcej niż zwykle a i tak tyjecie, niestety to oznacza że należy zmienić sposób żywienia. Słodycze , tłuste posiłki, ciasta muszą niestety odejść w zapomnienie. W tym wieku mogą też wystąpić problemy z cholesterolem i zmniejszenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Organizm możemy w takich sytuacja wspierać jedząc więcej warzyw strączkowych które zawierają dużą ilość fitohormonów a dokładniej  fitostrogenów które to w świecie roślinnym są odpowiednikami kobiecych estrogenów i uzupełnianie organizmu o ten element może złagodzić objawy menopauzy i często też jest dodawany do  preparatów do pielęgnacji twarzy i ciała dla kobiet dojrzałych. Warto pamiętać aby w tym wieku zadbać o odpowiednią ilość ruchu, mięśnie z powodu mniejszej ilości ruchu zaczynają słabnąć, włącznie z mięśniem sercowym. Ruch poprawi samopoczucie,  metabolizm i funkcjonowanie całego organizmu.

Dieta osoby po 40 powinna być bogata przede wszystkim w witaminy A i B, co ma wpływ na poprawę stanu skóry która z wiekiem zaczyna już tracić swoją elastyczność oraz pogarsza się regeneracja naskórka. Podstawą zdrowej diety jest spożywanie drobiu, chudych ryb morskich oraz słodkowodnych, warzyw oraz chudego nabiału. Mają one na celu poprawę perystaltyki jelit oraz trawienia, a ryby i drób są lekkostrawne i żołądek szybko sobie z nimi poradzi. Pamiętajmy również o piciu dużej ilości płynów, może to być woda, słaba herbata czy kawa. Ilość posiłków powinna być zwiększony przy jednoczesnym zmniejszeniu wielkości porcji, powinno to być nawet do 6 małych posiłków i co ważne o stałych porach. Ta reguła dotyczy osób w każdym wieku, lecz po 40 jest zdecydowanie ważniejsza.

Na śniadanie można zjeść odrobinę chudego twarogu, z rzodkiewką czy szczypiorkiem, bądź płatki owsiane z mlekiem i kromką chleba razowego z szynką drobiową i pomidorem, ogórkiem itp. Na deser zamiast słodyczy czy ciast polecam owoce np. jabłko. Na obiad może być np rosół z odrobiną makaronu, ryba ze szpinakiem, zupa jarzynowa. Na kolecje dwie kanapaki z chlebem razowym, wędliną drobiową z warzywami bądź sałatka jarzynowa.

Z czasem na pewno sami będziecie w stanie dobierać potrawy pod swoje potrzeby co jeszcze lepiej wpłynie na jakość waszego życia kulinarnego.