Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem porannym, dającym energię oraz siłę. Osoby, które chcą zadbać o swoje samopoczucie, powinny wypracować zdrowe nawyki żywieniowe, dostarczając składniki odżywcze o stałej porze.

Śniadanie nie powinno składać się tylko z kawy i kanapek, ponieważ organizm będzie domagał się kolejnych wartości odżywczych nawet po godzinie. Dobrym pomysłem jest nastawienie budzika na wcześniejszą porę, by móc przygotować zdrowe śniadanie, dla siebie i swojej rodziny. Na stole powinny pojawić się owoce, płatki owsiane, mieszanka musli, a także różne rodzaje mleka, miód oraz bakalie. Dla organizmu najlepsze są ciepłe śniadania, ponieważ dostarczają większą porcję energii, a przede wszystkim rozgrzewają.

Zimą jest to konieczne, kiedy na dworze jest mróz i aura deszczowa. Osoby, które nie mogą pić mleka krowiego, mogą je zastąpić mlekiem owsianym, ryżowym, kokosowym, sojowym lub dietetycznym kakao. Tak sporządzony posiłek jest przede wszystkim aromatyczny, posiada mnóstwo mikroelementów oraz witamin, głównie z grupy B, a na dodatek syci na kilka długich godzin. W razie potrzeby, można musli wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać świeżych owoców i tak apetyczny posiłek można zabrać ze sobą do pracy. Ponadto jest to przykład lekkiego i dietetycznego posiłku na letnie dni, kiedy organizm domaga się produktów lekkostrawnych. Na drugie śniadanie można przygotować kanapki z pieczywa ciemnego, z dodatkiem warzyw, czy to gotowanych czy pieczonych.

Od czasu do czasu warto zrobić sobie sałatki lub surówki, a nawet zjeść świeże owoce, takie jak jabłka czy banany. Natomiast suszone owoce mogą stanowić komponent smakowitego musli z jogurtem, które stanie się także ulubionym śniadaniem dla dzieci. Do tej pory maluchy uwielbiały głównie płatki śniadaniowe z mąki kukurydzianej z mlekiem, natomiast można to danie o wiele bardziej urozmaicić. Dodając bakalie, jogurt owocowy na bazie jogurtu naturalnego, kawałki owoców i orzechów, łatwo stworzyć śniadanie wartościowe pod każdym względem. Zdrowe nawyki są koniecznością w rodzinie, gdzie dorośli są przykładem dla swoich dzieci To, co się wspólnie spożywa na śniadanie, ma wpływ na samopoczucie w ciągu dnia, ilość energii oraz sytość, dzięki której się nie podjada słodyczy.