Musli jest mieszanką różnych owoców, płatków, a także bakalii. Mimo to nie każde płatki śniadaniowe typu musli, które znajdziemy w sklepie, mają właściwą ilość i jakość składników.
Można jednak przyrządzić je całkowicie samodzielnie bez większych problemów według własnego uznania. Wystarczy, że wybierzemy w sklepie ulubione płatki i dodamy do nich dowolną ilość bakalii.
W sklepach znaleźć możemy :
- Płatki owsiane – zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, jak również białka roślinnego. Mogą pomóc w obniżaniu poziomu złego cholesterolu i regulować poziom glukozy we krwi,
- Płatki żytnie – zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego. Ponadto w ich składzie znajdziemy magnez, cynk, potas i witaminy z grupy B,
- Płatki jęczmienne – jak poprzednie rodzaje płatków, również płatki jęczmienne odznaczają się dużą zawartością błonnika pokarmowego. Dlatego też mogą pomóc w procesach trawiennych, bowiem usuwają zaparcia,
- Płatki pszenne – podobnie jak w płatkach owsianych, pszennych i jęczmiennych, jest w nich dużo błonnika. Niemniej jednak zawierają również duże ilości witaminy B6 i witaminy E,
- Płatki orkiszowe – wpływają dobrze na układ krążenia, gdyż w ich składzie zawarte są nienasycone kwasy tłuszczowe. Jako, że zawierają dużo żelaza, mogą przyczynić się do zmniejszenia anemii spowodowanej właśnie niedoborem tego pierwiastka. Przyczyniają się również do wzmacniania kości z racji dużej zawartości wapnia,
- Płatki ryżowe – są podobne w smaku i zapachu do dobrze nam znanych wafli ryżowych. Są idealne dla osób będących na diecie, gdyż zawierają mało kalorii. Mogą też być składnikiem diety bezglutenowej, ponieważ nie mają go w swoim składzie,
- Płatki kukurydziane – wyglądem przypominają płatki ryżowe, jednakże są od nich znacznie ciemniejsze. Jest to znany produkt, który często stanowi śniadanie. Warto wybierać ich wersję bezcukrową, aby móc zapobiegać negatywnemu wpływowi na zdrowie.
Wyżej wymienione rodzaje płatków śniadaniowych znaleźć można bez żadnego problemu w sklepach ogólnospożywczych. Wystarczy dodać do nich na przykład garść bakalii. Można tu wymienić na przykład żurawinę bogatą w witaminę C, która wspomaga odporność, czy morele morele suszone, bogate w potas.