Okres letni obdarza nas mnóstwem warzyw i owoców, to dobry moment na wzmożone robienie sałatek ponieważ warzywa w tym okresie zdecydowanie lepiej smakują.

Wielobarwne sałatki nie tylko ładnie wyglądają, posiadają również wiele zdrowych cech.

Mało kto wie ale kolor warzyw informuje nas o ich zdrowym wpływie na nasz organizm. Zielone warzywa zawierają chlorofil który wspomaga usuwanie oraz neutralizowanie metali ciężkich i toksyn w organizmie. Należą do nich sałata, ogórek, brokuły, winogrona, papryka, szpinak itp .

Kolor biały mają warzywa o działaniu antybakteryjnym i często nawet używa się ich przy infekcjach bakteryjnych, np.  por, cebula, czosnek.

Kolor czerwony cechuje warzywa zwierające przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki przez co spowalnia proces starzenia. Posiadają też spore pokłady potasu co ma korzystny wpływ na układ krwionośny i serce. Należą do nich m.in. pomidory, czerwona papryka, wiśnie, czereśnie, buraki. 

Kolor niebiesko-fioletowy posiadają produkty o wysokim poziomie przeciwutleniaczy i jak w przypadku czerwonych spowalniają proces starzenia oraz obniżają cholesterol. Do tej grupy należą bakłażan, borówka, jagody. 

Kolorem żółtym lub pomarańczowym cechują się owoce i warzywa bogate w witaminy A i C oraz luteinę. Chronią przed pogorszeniem wzroku, wzmacniają odporność oraz poprawiają kondycję skóry i włosów. Należą do nich m.in. marchewki, pomarańcze, banany, cytryna.

Kolorowe sałatki to prawdziwa bomba witaminowa i ogromna dawka zdrowia dla naszego organizmu.

Oto kilka przepisów na takie pyszne i bardzo zdrowe sałatki:

 Sałatka z kapustą pekińską

Pyszna sałatka z produktów które bardzo często mamy w lodówce i będące wszystkimi rodzajami kolorystycznymi warzyw. Przygotowanie jest bardzo szybkie więc to dodatkowy plus tego przepisu.

  1. Kapusta pekińska
  2. 1 czerwona papryka
  3. 1 por (nie za duży)
  4. pół puszki kukurydzy
  5. pół puszki zielonego groszku
  6. kilka ogórków konserwowych
  7. majonez

Przygotowanie jej jest banalne, wystarczy pokroić wszystkie warzywa wrzucić do miski a następnie dodać majonez i doprawić do smaku pieprzem i solą, może być tez pieprz ziołowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki żeby spokojnie sobie doszło i się przegryzło. W ten sposób możemy szybko i łatwo zrobić coś pysznego za niewielkie pieniądze i co najważniejsze zdrowego.

Sałatka z kurczakiem, sałatą lodową, czarnymi oliwkami i pomidorami

Jest to bardzo dietetyczna i lekkostrawna sałatka. Przygotowanie jej nie jest problematyczne i na pewno wszystkim będzie smakowało. Dodatkowo użyjemy pieprzu cayenne którego jedną z cech jest wspomaganie spalania tłuszczu.

Do przygotowanie sałatki potrzebujemy:

  1. pierś z kurczaka
  2. sól czosnkowa
  3. pomidory koktajlowe
  4. szczypta pieprzu cayenne
  5. czarne oliwki
  6. sałata lodowa

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki posypujemy solą czosnkową i bazylia. Następnie smażymy na małej ilości oleju i na małym ogniu aby mięso było miękkie i soczyste. W tym czasie kroimy warzywa i wrzucamy je do miski a gdy już pierś wystygnie dodajemy ja do reszty składników razem z powstałym podczas smażenia naturalnym sosem. Następnym krokiem jest wymieszanie wszystkiego a potem sałatka jest już gotowa do nakładania na talerze.