Zastanawiasz się jak wykorzystać produkty regionalne w Twojej codziennej kuchni? W poniższym artykule znajdziesz zbiór inspiracji, dzięki którym podbijesz podniebienia swoich najbliższych!

Chociaż w ciągu ostatnich lat, chętnie sięgamy po przepisy z najdalszych zakątków świata, rosnącym zainteresowaniem cieszą się również polskie wyroby regionalne oraz ich wykorzystywanie podczas przyrządzania wykwintnych dań. Okazuje się, że produkty takie jak oscypek, czy śliwowica stanowią nie tylko doskonały dodatek, ale również produkt bazowy dla dań, które z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim gościom.

Oscypki i inne sery regionalne – jak wykorzystać je w naszej kuchni?

Oscypek to tradycyjny dla Podhala, twardy, wędzony ser, który produkowany jest tylko i wyłącznie z mleka owczego. Niestety, o ile w większości sklepów sieciowych jesteśmy w stanie bez trudu znaleźć produkty podobne z wyglądu do niniejszego gatunku sera, o tyle z mlekiem owczym nie mają one zbyt wiele wspólnego. Na szczęście, powstaje coraz więcej małych przedsiębiorstw, które specjalizują się w sprowadzaniu produktów regionalnych. To właśnie w nich będziemy w stanie z naleźć wyjątkowe, polskie sery, które charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem oraz szerokim zastosowaniem w kuchni. Prawdziwe oscypki doskonale smakują grillowane z dodatkiem domowej konfitury żurawinowej. Takie połączenie może stworzyć bazę przepysznej sałatki z dodatkiem rukoli oraz prażonych orzechów włoskich. Ponadto, niniejszy ser może stanowić doskonały farsz do pierogów i wspaniale odnajduje się na pizzy w połączeniu z cebulą i suchą kiełbasą.

Śliwowice i nalewki – więcej niż trunek!

Chociaż śliwowica w większości przypadków kojarzy nam się wyłącznie z wyrobem alkoholowym, w istocie okazuje się, iż stanowić ona może doskonały dodatek do większości mięs, sosów, a nawet deserów. Jeśli lubisz mięso i nie boisz się nowych doznań smakowych, przyrządź dla siebie i swoich bliskich polędwiczki wieprzowe w wyjątkowym sosie. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak jest w stanie przejść Twoje najśmielsze oczekiwania. Ponadto, śliwowica może stanowić doskonałe uzupełnienie licznych deserów, w tym lodów z dodatkiem bakalii lub powideł.

Jeśli jesteś pasjonatem kuchni, już dziś wykorzystaj produkty regionalne podczas Twoich eksperymentów kulinarnych.