W sklepach spotyka się kilka rodzajów wyciskarek do soków różniących się między sobą rozmaitymi parametrami.
Wśród nich można wyróżnić np. poziome wyciskarki do soków. Warto zapoznać się z zaletami oraz wadami tych produktów.
Zalety
Poziome wyciskarki do warzyw i owoców posiadają wiele zalet. Można do nich zaliczyć m.in.:
- bardzo dobrą jakość soku – charakteryzuje się on doskonałym smakiem, a także wysoką zawartością składników mineralnych, witamin oraz enzymów,
- brak szkodliwego wpływu procesu wyciskania związanego z niszczeniem składników odżywczych, nagrzewaniem i napowietrzaniem soku, co sprawia, że nie dochodzi do utleniania oraz ginięcia cennych składników w nim zawartych,
- wysoką gęstość soku, co wpływa na to, że znajduje się w nim wiele naturalnego błonnika,
- dobrą wydajność soku – nie ma zbyt wielu strat, natomiast powstaje dużo zdrowego i wartościowego soku,
- możliwość wyciskania soku z właściwie każdego gatunku owoców, warzyw i ziół, także trudnych do wyciskania, takich jak np. świeże zioła, warzywa liściaste, małe owoce (m.in. maliny, jagody, porzeczki) czy też twarde warzywa (m.in. marchew, buraki, seler),
- długą gwarancję, która wynosi nawet do 15 lat. Te wyciskarki do soku są niezawodne i trwałe,
- lekkostrawność i dobrą przyswajalność uzyskanego soku, która jest znacznie lepsza niż warzyw i owoców zjadanych w całości,
- niezwykle łatwe mycie, które jest związane m.in. z prostą budową tych produktów,
- picie soku z nich jest szczególnie polecane dla osób, które znajdują się na diecie Gersona,
- posiadanie wielu użytecznych i interesujących funkcji dodatkowych, takich jak homogenizowanie, robienie przecierów, musów, formowanie makaronów (można uzyskać różne kształty w zależności od wykorzystanej nakładki) oraz mielenie (np. maku na makowiec czy też orzechów po to, aby powstało masło orzechowe).
Wady
Należy się jednak liczyć z tym, że pozioma wyciskarka do soku ma też pewne wady. Są to przede wszystkim:
- stosunkowo długie wyciskanie soku. Czas potrzebny do otrzymania litra soku wynosi najczęściej w przybliżeniu 4-5 minut,
- posiadanie 30-minutowego ograniczenia czasu związanego z pracą ciągłą. Po upłynięciu tego czasu niezbędny jest odpoczynek urządzenia, który wynosi dalsze 30 minut. Następnie znowu można powrócić do wyciskania soku.