Co to jest gluten? Gluten to nic innego jak mieszanina białek, występujących w nasionach niektórych zbóż, w tym pszenicy i żyta.

Na temat glutenu w ostatnich latach pojawiło się wiele różnych opinii i mitów. Osób uczulonych na ten składnik pożywienia jest coraz więcej, w związku z czym pojawia się na rynku więcej produktów bezglutenowych i znacznie częściej możemy usłyszeć o diecie bezglutenowej, niż jeszcze kilka lat temu. Jako, że odstawienie glutenu najczęściej wiąże się z samymi korzyściami dla organizmu (głównie czynią to osoby z nietolerancją na gluten), nic dziwnego zatem że eliminacja glutenu jest tak szeroko komentowana i przez wielu naśladowana.

Celiaka a nietolerancja glutenu

Celiakia wymaga stosowania diety bezglutenowej przez całe życie, podczas gdy nietolerancja na gluten może samoistnie minąć po pewnym czasie. Leczenie nietolerancji na gluten i celiakii jest jednak identyczne. Jedynym bowiem lekarstwem na obie przypadłości jest wyeliminowanie glutenu z codziennej diety. Celiakia to choroba o podłożu immunologicznym. Gdy chory spożyje gluten dochodzi u niego do autoimmunologicznej reakcji zapalnej, która z kolei prowadzi do zaniku kosmków błony śluzowej jelita cienkiego. Dieta bez glutenu w przypadku celiakii to konieczność. Przepisy bezglutenowe muszą na stałe zagościć w kuchni osób dotkniętych celiakią, inaczej może dojść do poważnych powikłań zdrowotnych.

Co jeść przy nietolerancji glutenu?

Produkty bezglutenowe znajdziemy w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Oznaczone są one na etykiecie symbolem przekreślonego kłosa. Chleb bezglutenowy możemy dostać gotowy, ale też bardziej wybredni mogą upiec go sobie samodzielnie, z gotowych mieszanek bezglutenowych. Bezglutenowe produkty mogą kojarzyć nam się z czymś mało apetycznym, tymczasem na rynku znajdziemy szereg zdrowych i smacznych produktów wolnych od glutenu. Pieczywo bezglutenowe także ma chrupiącą skórkę, a co więcej to z własnego wypieku dłużej niż pieczywo pszenne zachowuje świeżość. Warto więc czasem zamiast studiować etykietę gotowego pieczywa i sprawdzać w czym jest gluten pokusić się o własny wypiek. Produkty bez glutenu cieszą się coraz większą popularnością.

Gdzie jest gluten?

Pamiętaj, że gluten może być nawet tam, gdzie wcale się go nie spodziewasz. Dlatego tak ważne jest, by szczegółowo czytać etykiety produktów. Gluten może być nie tylko w pieczywie, ale także w mięsie, słodyczach, czy napojach. Jedzenie bezglutenowe oznakowane jest symbolem przekreślonego kłosa, to spore ułatwienie dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z dietą bezglutenową. Więc jeśli nie wiesz jeszcze jakie produkty zawierają gluten, symbol na etykiecie będzie sporym ułatwieniem. Dieta bez glutenu nie musi być ani trudna, ani mało smaczna. Dobre samopoczucie spowodowane wykluczeniem tego uczulającego składnika sprawi, że nowe życie bez glutenu będzie sprawiać ci wiele radości. Ciesz się zdrowiem, brakiem objawów nietolerancji glutenu i niespożytą energią.