Cukrzyca ciążowa to nic innego jak nietolerancja węglowodanów, która pojawia się w ciąży i kończy się w momencie porodu. Cukrzyca ciążowa występuje u ok 3% ciężarnych kobiet, rozwija się w II trymestrze ciąży. Kobiety, które cierpią na tę przypadłość, muszą przestrzegać specjalnej diety i kontrolować poziom cukru we krwi, a przede wszystkim zadbać o to, by ten zbyt gwałtownie nie wzrastał, co jest możliwe poprzez przestrzeganie kilku prostych zasad odżywiania.

Badania podają, że na cukrzycę ciążową większą szansę mają zachorować kobiety, które mają problemy z nadwagą oraz te, w których w najbliższej rodzinie ktoś choruje na cukrzyce typu II, jednak nie jest to żadną regułą i choroba ta pojawia się również u pań, których poziom glukozy we krwi był przed ciążą w normie.

Kiedy cukrzyca nie zostanie rozpoznana lub jest nieprawidłowo leczona, może mieć to szereg złych skutków, zaczynając od możliwości wystąpienia przedwczesnego porodu, niedojrzałość metaboliczną narządów płodu aż po przerost mięśnia sercowego oraz upośledzenie jego czynności już po porodzie. W przypadku kiedy ciężarna kobieta cierpi na cukrzycę ciążową, podczas porodu konieczna jest asysta neonatologa.

Jaka dieta dla kobiet, które cierpią na cukrzycę ciążową?

Osoby, u których wykryto cukrzycę ciążową, muszą zastosować się do odpowiedniej diety, przede wszystkim należy wykluczyć z jadłospisu rzeczy słodkie, takie, które zawierają cukry proste, ponieważ te powodują szybki skok poziomu glukozy we krwi, a ten powinien znajdować się na jednym poziomie. Warto ograniczyć również jedzenie owoców, w tym suszonych, ponieważ te zawierają jeszcze więcej cukrów, nawet soki owocowe zaleca się pić rozcieńczone pół na pół z wodą.

Poza słodyczami należy również uważać na tłuszcze, trzeba wyeliminować z diety tłuste mięso, smalec i im podobne. Wszystkie tłuszcze zwierzęce można zastąpić tłuszczami pochodzenia roślinnego, jak olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Oleju używamy do smażenia, oliwę podajemy tylko na zimno, by nie straciła swoich wartości. Co do samego smażenia, należy ograniczyć je do minimum, a najlepiej w ogóle zrezygnować z dań smażonych, zamiast smażyć mięso, można je gotować lub dusić bez obsmażania.

Cukrzyca ciążowa – regularne posiłki i kontrola poziomu glukozy

Kobiety, które cierpią na cukrzycę ciążową, muszą spożywać regularne posiłki, najlepiej przyjmować ich 5-6 dziennie w regularnych odstępach czasu. Ostatni posiłek powinien być przyjmowany nie później niż po godzinie 22. Dzienna dawka kalorii, jaką powinna przyjąć kobieta w ciąży w ciągu dnia to ok. 2300-2500 kcal i podczas układania jadłospisu należy trzymać się takich wskazań, rozkładając tę wartość na 5, czy też 6 posiłków w ciągu dnia.
Poza regularnym spożywaniem posiłków istotne przy cukrzycy ciążowej jest stała kontrola poziomu glukozy we krwi. Najprostszym sposobem jest pomiar poziomu cukru we krwi za pomocą glukometru, trzeba je wykonywać cztery razy dziennie, pierwszy raz na czczo, dugi raz około 2-3 godzin po śniadaniu, potem po obiedzie i po kolacji.