Kobieta w czasie ciąży wymaga troskliwej opieki. Jeśli spodziewasz się dziecka, musisz przecież dokonać wszelkich starań, by sobie nie zaszkodzić, a przy okazji nie wpłynąć negatywnie na małego człowieczka, który lada moment ma przyjść na świat. Właśnie z tego powodu w tym konkretnym okresie bardzo ważna okazuje się zdrowa dieta. Nie chodzi tutaj jednak o odżywianie, umożliwiające zachowanie pięknej sylwetki czy poprawę metabolizmu, a o jadłospis, pozwalający dziecku zdrowo się rozwijać, a Tobie promienieć aż do chwili rozwiązania.
Jedz dużo owoców i warzyw
Paniom w ciąży poleca się szczególnie owoce i warzywa. Dieta w ciąży oczywiście nie może się opierać wyłącznie na nich, jednak trzeba je w niej koniecznie uwzględnić. Są one przecież prawdziwym bogactwem witamin i witamin, na których zapotrzebowanie w tym szczególnym okresie mocno wzrasta. Oczywiście, możesz wybierać swoje ulubione produkty w zależności od tego, na co masz akurat ochotę (to normalne, że w ciąży ma się zmienne nastroje, a także pojawiają się różne, być może dziwne, zachcianki, jeśli chodzi o jedzenie). Dobrze jest przyjmować warzywa w postaci surowej, jednocześnie trzeba jednak obserwować układ pokarmowy, ponieważ wszelkie dolegliwości z jego strony powinny nakłonić Cię do przejścia na gotowanie na parze. Pamiętaj, że w wielu owocach i warzywach znajdują się też cenne foliany, które nie pozwolą na niedobór kwasu foliowego w organizmie.
Sięgaj po mięso, ale…
Kiedy spodziewasz się dziecka, bardzo skuteczna może się okazać dieta białkowa. Efekty spożywania dużych ilości produktów, bogatych w białko, można obserwować podczas rozwoju płodu – będzie on prawidłowy, mięśnie ukształtują się prawidłowo i nie dojdzie do niedożywienia. Jednym z podstawowych produktów przy tego rodzaju diecie będzie mięso. Teoretycznie, możesz je spożywać bez ograniczeń, choć zdrowsze okaże się mięso białe. Musisz też pamiętać, by nigdy nie jeść go w formie surowej. Mięso zawiera w sobie również bardzo dużo żelaza, a tego potrzebujesz w czasie ciąży niemal dwa razy więcej niż zwykle.
Pamiętaj o kwasie foliowym!
Dobrze zbilansowana dieta dla kobiet w ciąży powinna być możliwie urozmaicona. Z tego powodu nie musisz się pilnować, by nie podjadać słodyczy (byle nie w nadmiarze) czy nie sięgnąć czasem po coś „szalonego”, jak chociażby słynne lody z ogórkami. Musisz jednak pamiętać, by zadbać o kwas foliowy w ciąży. Jego odpowiednia dawka wpłynie pozytywnie na rozwój układu nerwowego nienarodzonego malucha, umożliwiając jego w pełni prawidłowe funkcjonowanie.
Twoje dobowe zapotrzebowanie na ten składnik to 460 μg. Jako że u kobiet w wieku rozrodczym, które jeszcze nie spodziewają się dziecka, jest ono niemal o połowę niższe, warto, byś już przed planowaną ciążą spróbowała suplementacji, przyjmując chociażby kwas foliowy Folik. Wtedy będziesz miała pewność, że uda Ci się osiągnąć jego odpowiedni poziom już po zapłodnieniu.
Niedobór kwasu foliowego może prowadzić niestety do poważnych wad w rozwoju dziecka, które często prowadzą do głębokiego kalectwa, a często nawet do śmierci.
Gdzie znajdziesz kwas foliowy?
Kwas foliowy znajdziesz w wielu produktach spożywczych. Możesz zdecydować się na pomarańcze lub sok z tych owoców, sałaty z gatunków, mających ciemniejsze liście czy brokuły, gotowane na parze. Jeśli kochasz masło orzechowe, nie rozstawaj się z nim na czas ciąży, ponieważ ono również zawiera sporo folianów. Najważniejsze jednak, byś miała świadomość, że przedawkowanie kwasu foliowego jest praktycznie niemożliwe.