Bardzo popularne jagody acai czy owoce goi znalazły bardzo silnego konkurenta afrykańskie mango. Owoc o wspaniałych właściwościach wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej.

Okazuję Afrykańskie mango przez wiele stuleci było wykorzystywane jako środek leczniczy. Oprócz działania odchudzającego obniżają również poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Produkty zawierające ekstrakty z owoców afrykańskiego mango są już hitem za oceanem i są szeroko promowane w najpopularniejszych programach telewizyjnych.

Mango zawierają bardzo dużo ilość błonnika który też przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn i zalegających złogów co również przekłada się na szybkie spalanie tłuszczu. Ponadto mango zawiera glikozyd (magniferyną) który działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwcukrzycowo oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Drzewa mango są długowieczne i potrafią żyć nawet 300 lat. Ekstrakty z mango ze względu na działanie nawilżające i kondycjonujące są również stosowane w środkach do pielęgnacji skóry czy włosów.

Owoce mango to prawdziwa bomba witaminowa, zawierają min magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy C, A, B1, B2, B3. Włączenie go do swojej diety pozwoli na zachowanie nie tylko zgrabnej figury czy poprawi stan skóry i włosów ale również wpłynie kojąco na stan naszego zdrowia.