Ważne jest, jeśli endokrynolog stwierdził u nas nadczynność tarczycy, aby przejść na specjalną dietę.

Przede wszystkim dieta powinna być energetyczna i składać się z 5-6 posiłków. Choroby tarczycy i jej objawy skupiają się najczęściej wokół problemów z metabolizmem, dlatego prawidłowa dieta jest tu kluczowym elementem.

Nadczynność tarczycy leczenie i dieta

Przede wszystkim, nasza dieta powinna być bogata w białko. Należy jeść produkty mleczne, jajka, chude mięso, wędliny drobiowe i polędwicę, a także chude ryby, do których zaliczany jest dorsz i sandacz. Warto zadbać także o to, aby posiłki były bogate w witaminy. Przede wszystkim, należy jeść dużo witaminy A, która znajduje się w marchwi, papryce, pomidorach czy brzoskwini. Należy również wzbogacić dietę o witaminę C, którą znajdziemy w natce pietruszki, cytrusach i czerwonej papryce. Powinniśmy również dostarczać produkty, które są źródłem witaminy B1. Należą do nich produkty zbożowe, jajka oraz kasza.

Przygotowywanie potraw

Wszystkie potrawy, jakie stanowią szkielet naszej diety powinny być przede wszystkim lekkostrawne. Należy unikać potraw zawierających dużą ilość tłuszczu oraz potraw smażonych. Najlepiej przygotowywać potrawy na parze. Można je również piec w folii lub dusić bez obsmażania.

Z diety powinny zniknąć również potrawy, które zawierają puste kalorie. Przede wszystkim są nimi słodycze, ciastka, chipsy, słone paluszki. Za to na deser można przygotowywać budyń, galaretki z owocami, przeciery i musy, a także sałatki owocowe. Objawy chorób tarczycy w postaci nasilonego przyrostu wagi wymusza na nas takie zmiany i należy bezwzględnie dostosować swój sposób odżywiania.

1 gf

Jeśli podczas choroby tarczycy odczuwane są objawy związane z uderzeniami gorąca, warto ograniczyć przyjmowanie gorących posiłków takich jak herbata i wszelkiego rodzaju zupy. Dzięki temu, nie będziemy podnosili temperatury swojego ciała, a nasze samopoczucie będzie dzięki temu dużo lepsze, a przez to będziemy się dużo lepiej czuli.

Których produktów należy unikać?

Najlepiej jest ograniczyć przyjmowanie produktów takich jak kapusta, brukselka, brokuły, kalarepa, chrzan i rzodkiewka. Zawierają one substancje, które sprzyjają rozrostowi wola. Należy także ograniczyć do minim produkty, w których składzie znajduje się kofeina czyli kawę, herbatę i coca – colę.