W wyniku choroby jaka jest niedoczynność tarczycy, pojawiają się zmiany metaboliczne. Dlatego też, w przebiegu leczenia bardzo ważne jest stosowanie odpowiedniej diety.

Niedoczynność tarczycy dieta

Przede wszystkim, w diecie powinno się znaleźć dużo jogu i suplementów hormonu tarczycy. Powinno się również zwiększyć ilość przyjmowanego białka.

Dużo jodu

Przede wszystkim dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być bogata w jod, który poprawia funkcjonowanie organizmu. Bierze on udział w produkcji hormonów tarczycy takich jak tyroksyny i trójjodotyroniny. Organizm, potrzebuje około 160 ug jodu dziennie. Przede wszystkim można go znaleźć w takich produktach jak ryby morskie i owoce morza. Przede wszystkim, jeśli chodzi o ryby to warto jeść dorsza i łososia.

Czego nie wolno jeść przy niedoczynności tarczycy

Produktami, które należy ograniczyć jeśli cierpimy na niedoczynność tarczycy są przede wszystkim kapusta, kalafior, brukselka, soja, rzepa, brukiew. Dieta przy niedoczynności tarczycy nie powinna być bogata w surowe warzywa. Dzięki temu, że zdecydujemy się na jedzenie gotowanych potraw, będziemy mogli zmniejszyć szkodliwość niekorzystnych substancji o prawie 30%. Niedoczynność tarczycy i jej leczenie wymusza wielu poświeceń, które niestety bywają uciążliwe.

Białko

Podczas przejścia na dietę przy niedoczynności tarczycy, warto pamiętać, aby potrawy były tak skonstruowane, aby stanowiły 15% wszystkich spożywanych kalorii. Dzięki temu, można będzie w znakomity sposób przyspieszyć przemianę materii, która jest zachwiana podczas tej choroby tarczycy. Należy zwiększyć porcję spożywanego białka do 80-100 g. Należy jednak również pamiętać, aby przy takiej ilości białka pić dziennie minimum 1,5 l wody. Dzięki temu, dieta nie wpłynie szkodliwie na nerki.

Przykładowy jadłospis zapewniający odpowiednią ilość jodu

I Śniadanie – muesli wielozbożowe, kilka orzechów, cząstki mandarynki, jogurt naturalny, do picia szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy

II Śniadanie – kromka pełnoziarnistego pieczywa z pastą z tuńczyka, sałatka z warzyw sezonowych, woda mineralna

Przekąska – kiwi, mandarynki

Obiad – zupa-krem z dyni, cielęcina duszona w jarzynach, kasza gryczana, fasolka szparagowa z woda

Kolacja – ryba po grecku, kromka pełnoziarnistego pieczywa, woda mineralna