Jednym ze źródeł popularności Coca-Coli jest jej orzeźwiający smak. Choć na rynku istnieje wiele podobnych napojów, żaden nie smakuje tak dobrze jak ten. Z czego to wynika? By odpowiedzieć na to pytanie, musimy dowiedzieć się, jakie składniki ma Coca-Cola. Cukier jest jednym z nich.

Zamienniki cukru w Coca-Coli

Tym, czym wyróżnia się Coca-Cola, cukier wcale nie jest. Tajemnicą niepowtarzalnego smaku są ekstrakty z nasion koli oraz liści koki. Różnicę robi również mieszanina cukru oraz olejków eterycznych. Aromaty te pozyskuje się z gałki muszkatołowej, kolendry, kwiatu gorzkiej pomarańczy, cytryny, cynamonu i pomarańczy.

Cukier obecny jest prawie we wszystkich istniejących wersjach smakowych najsłynniejszego wyrobu bezalkoholowego. Wyjątek stanowią odmiany o nazwie Coca-Cola Light oraz Coca-Cola Life.

W tej pierwszej źródłem słodkiego smaku jest aspartam. To sztuczny środek słodzący stosowany powszechnie w wyrobach niskokalorycznych i dla diabetyków (nie podnosi stężenia glukozy we krwi, a jego spożycie nie powoduje wydzielania insuliny przez trzustkę, więc jest szczególnie zalecany osobom chorym na cukrzycę). Oprócz Coca-Coli aspartam można spotkać w tabletkach musujących, konserwach, gumach do żucia, drażetkach, kolorowych napojach niegazowanych.

Coca-Cola Light smakuje nieco inaczej od tych słodzonym cukrem. Większość konsumentów może odebrać jej smak jako o wiele słodszy. Nic dziwnego, gdyż znajdujący się w niej aspartam jest prawie 200 razy słodszy od cukru. W związku z tym używa się go w minimalnych dawkach, co przekłada się na obniżoną kaloryczność napoju słodzonego w ten sposób.

Poza tym aspartam smakuje inaczej niż cukier. Jego słodycz jest uwalniana wolniej niż sacharozy. W efekcie dłużej utrzymuje się w ustach.

garcinia_300x250Coca-Cola Light pojawiła się na rynku w 1982 r. W różnych krajach występuje pod różnymi nazwami. Przykładowo w USA określa się ją mianem Diet Coke. Niekiedy można też spotkać się z takimi terminami jak Coke Light i Coke Lite.

Coca-Cola Light smakuje inaczej niż wersja klasyczna. Jeśli zależy nam na oryginalnym smaku i jednocześnie liczymy kalorie, powinniśmy sięgnąć po Coca-Colę Zero (z czarną etykietą). To odmiana klasyczna słodzona słodzikami, czyli aspartamem i acesulfamem.

W Coca-Coli Life za słodki smak odpowiada głównie stewia, gdyż cukru jest tam niewiele. Stewia to roślina pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Dziś uprawia się ją w wielu regionach. Oprócz bardzo słodkiego smaku (do 150 razy bardziej intensywnego niż cukru) składnik ten cechuje się zdolnością do redukowania ciśnienia krwi. Ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Zarówno Coca-Cola Light, jak i Coca-Cola Life wyróżniają się stylistyką opakowań. W tej pierwszej dominuje kolor srebrny, w drugiej – zielony. Mamy więc odpowiednio: srebrne i zielone etykiety na butelkach szklanych i plastikowych oraz srebrne i zielone puszki.

W związku z brakiem lub obniżoną zawartością cukru wersja srebrna i zielona odznaczają się obniżoną kalorycznością. Coke Diet ma 0,2 kcal w 100 ml napoju, natomiast kaloryczność Coca-Cola Life wynosi 27 kcal w 100 ml.