Cukier uważany jest za główny składnik siły życiowej. Jeśli tylko zostają one zawarte w pełnym pożywieniu są odpowiednio zrównoważone.
W takiej sytuacji uzyskujemy stałą i trwała energię życiową. Jednak, cukier w czystej postaci może być szkodliwy, szczególnie w dużych ilościach. Na rynku dostępnych jest kilka zamienników tradycyjnego cukru. Warto się im przyjrzeć nieco bliżej. Zdrowe odchudzanie powinno zawierać w swoim menu właśnie takie zamienniki cukru, które w dużej mierze odpowiadają za nadmierne kilogramy.
Zamienniki cukru
Miód
Należy mieć świadomość, że miód wysokoprzetworzony przez pszczoły jest jeszcze bardziej kaloryczny niż cukier biały. Jednak, w jego składzie znajdują się minerały i enzymy, przez co nie dochodzi do zaburzenia równowagi mineralnej jak podczas przyjmowania tradycyjnego cukru. Głównym składnikiem miodu jest fruktoza i glukoza, które są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm.
Syrop klonowy
Syrop ten zawiera dużo cukru, a także sole mineralne takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Znajduje się w nim również witamina B, biotyna, a także kwas foliowy. Warto się na niego zdecydować ze względu na to, że jest mniej kaloryczny niż cukier i miód. Jest wiele zastosowań tego syropy. Stosuje się go jako polewę do naleśników i gofrów, jako dodatek do owoców, deserów, ciast, jogurtów.
Syrop z agawy
Jest to środek słodzący produkowany z kaktusa w Meksyku. Jego smak przypomina rozrzedzony miód lub lekki syrop klonowy. W syropie tym znajduje się również inulina czyli naturalny probiotyk, który wpływa na pojawienie się korzystnej flory przewodu pokarmowego. Prowadzi także do obniżenia poziomu cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi.
Cukier brzozowy
To cukier pochodzenia naturalnego. Jest słodki tak jak zwykły cukier, ale jest mniej kaloryczny. Cukier brzozowy wpływa łagodząco na organizm, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed chronicznymi chorobami i posiada także właściwości opóźniające proces starzenia się.
Syrop daktylowy
Dzięki temu, że owoce daktylowe zawierają dużą ilość cukru, syrop daktylowy jest słodki. Idealnie nadaje się zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu cukierków jak i jako dodatek do tradycyjnych ciast.
osobiście jako zamiennik cukru polecam ksylitol, jest trochę droższy ale jest znacznie mniej kaloryczny o cukru