Czy szynka albo boczek domowej roboty może być naprawdę smaczna, czy też zawsze będzie jedynie bladą kopią tego, do czego przyzwyczaili nas lokalni producenci? Oczywiście, wiele zależy od jakości mięsa przeznaczonego do wędzenia, skuteczności przepisu kulinarnego oraz zaangażowania z naszej strony, istnieje jednak jeszcze jedno rozwiązanie, które przychodzi nam z pomocą, gdy zależy nam na mięsie zasługującym na miano wyjątkowego. Rozwiązaniem tym jest szynkowar.

Szynkowar – powrót do przeszłości

Choć szynkowar jest jednym z tych rozwiązań, z którymi mieli do czynienia nasi dalecy przodkowi, trudno nie zgodzić się z tym, że w ostatnich dziesięcioleciach nie korzystaliśmy z niego zbyt często. Łatwiej było znaleźć go w muzeum niż w kuchni lub wędzarni i z czasem tylko niektórzy z nas wiedzieli, jak wygląda i do czego służy. Ostatnie lata to jednak powrót zainteresowania mięsem, wędlinami i rybami wędzonymi w domu. Moda na wędzenie sprawiła, że wiele osób przypomniało sobie również o wydajności i skuteczności oferowanej przez szynkowar. Na szczęście, nie oznaczało to wcale konieczności szukania urządzeń tego typu na strychach i w piwnicach, dziś szynkowar możemy więc nabyć bez trudu tak w sklepach stacjonarnych, jak i sieciowych.

Czym charakteryzuje się szynkowar?

Szynkowar jest nieskomplikowanym urządzeniem, które sprawia, że wędzone przez nas wędliny nie tylko mają odpowiedni kształt, ale również są zabezpieczone przed kontaktem z wodą. Ta ostatnia funkcja wydaje się szczególnie wartościowa, nie musimy bowiem obawiać się, że nadmiar wody nie pozwoli nam cieszyć się rzeczywistym smakiem przygotowanego przez nas mięsa.
W zależności od swojego przeznaczenia szynkowary mają dość zróżnicowane kształty. Najpopularniejsze są urządzenia prostokątne, w sprzedaży dostępne są jednak również okrągłe i kwadratowe szynkowary, a nawet te, których kształt przypomina owal lub serce. Nie ma przy tym mowy o kształtach w mniejszym lub w większym stopniu preferowanych, kluczowe znaczenie mają bowiem nasze własne upodobania.

Jak przygotować wędliny w szynkowarze?

Istnieje wiele przepisów, z których można czerpać chcąc wędzić mięso z wykorzystaniem szynkowaru. Niektóre pochodzą z książek kucharskich naszych babek, choć nie brakuje i takich, które są zdobyczą ostatnich lat i mody na zdrowe wędzenie. Co do zasady jednak produkcja takich wyrobów może być jednak podzielona na kilka etapów. Na pierwszy plan wysuwa się przygotowanie odpowiedniego wkładu mięsnego oraz jego peklowanie, przyprawianie i mieszanie. Kolejnym krokiem jest jego formowanie i osadzanie, a w dalszej kolejności parzenie i studzenie.
Co do zasady, nie ma takiego mięsa, które nie może trafić do szynkowaru, jeśli jednak nie decydujemy się na przygotowywanie boczku prasowanego lub szynki, musimy pamiętać o dodaniu elementu wiążącego. Jeśli o nim zapomnimy, mięso będzie się rozpadać na kawałki, nie będzie się więc prezentować przesadnie estetycznie nawet, jeśli sam jego smak nie będzie budził naszych poważniejszych zastrzeżeń.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklep swojskiwyrob.pl, specjalizujący się w sprzedaży artykułów do domowego masarstwa.