Dzisiaj bardzo często można spotkać się z terminem „zdrowych tłuszczów”. Tłuszcze, podobnie jak inne składniki odżywcze, są nam niezbędne do życia, ale warto wiedzieć, które rzeczywiście są tymi najbardziej cennymi dla zdrowia.

Dietetycy wskazują, że tłuszcze powinny stanowić około 30 proc. codziennego zapotrzebowania człowieka na energię. Tłuszcze można podzielić na dwa rodzaje – pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, przy czym te roślinne są preferowane, ale wcale nie oznacza to, że tłuszcze zwierzęce, na przykład z tłustych ryb, są niewskazane. Również nie wszystkie tłuszcze roślinne są zdrowe w dużych ilościach, na przykład tłuszcz palmowy.

Dla zdrowia człowieka najbardziej dobroczynne są tłuszcze nienasycone, w szczególności te określane jako omega-3 oraz omega-6 w proporcji od 1:2 do 1:6. Tłuszcze te można pozyskać zarówno z produktów roślinnych, jak i zwierzęcych.

Gdzie szukać zdrowych tłuszczów:

  • oleje roślinne – najlepsze to olej rzepakowy oraz oliwa, które zawierają duże ilości wartościowych składników, z kolei lepiej unikać olejów słonecznikowego, z pestek winogron i kukurydzianego, gdyż zawierają zbyt dużą ilość kwasów omega-6
  • morskie ryby – najbardziej cenne to te świeże, a jeżeli kupuje się mrożone, nie powinny być one starsze niż 3 miesiące od momentu połowu, można także stosować tran
  • orzechy – kaloryczne, ale zdrowe, zawierają mnóstwo dobroczynnych tłuszczów oraz witamin, najlepiej kupować je w mniejszych ilościach, bo tłuszcze w nich zawarte szybko jełczeją
  • pestki słonecznika i dyni – mają wszechstronne zastosowanie w kuchni i obfitują w witaminę E, magnez, żelazo, cynk
  • olej lniany i siemię lniane – te produkty zawierają dużą ilość kwasu tłuszczowego omega-3, najlepiej kupować całe siemię lniane, które przed zjedzeniem powinno być rozdrobnione

Dzisiaj bez problemu można kupić zdrowe tłuszcze – warto szukać ich w sklepach ze zdrową żywnością i dla osób na dietach, na przykład w Guiltfree.pl. W sklepie internetowym Guiltfree.pl można kupić też tłuszcze w wygodnej formie sprayów, które idealnie nadają się do smażenia i pieczenia oraz do stosowania na zimno – wtedy nie ma ryzyka zastosowania zbyt dużej ilości tłuszczu, który równomiernie pokrywa potrawę czy naczynie.