Zakwaszeniem nazywamy utratę równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie. Przyczyną jest przede wszystkim zła dieta i niezdrowy styl życia, a nawet woda, jaką pijemy na co dzień. By wyrównać równowagę w organizmie, powinniśmy stosować specjalną, alkaliczną dietę, która pomoże nam odzyskać dobre samopoczucie i poczuć się lżej. Jakie objawy mogą wskazywać na zakwaszenie organizmu i jakie mogą być jego skutki?

Charakterystyka zakwaszenia organizmu

Kiedy dopada nas przewlekłe zmęczenie, senność i powracające bóle głowy, często tłumaczymy to sobie nadmiarem obowiązków, brakiem witamin lub stresem. Bagatelizujemy to albo próbujemy wspierać się aptecznymi suplementami. Objawy te mogą wskazywać na zakwaszenie organizmu, a więc zachwianie równowagi między kwasami i zasadami w tkankach i we krwi. Stopień kwasowości i zasadowości płynów ustrojowych mierzona jest za pomocą wskaźnika pH. Jeżeli nasze pH wynosi mniej niż 7, mamy do czynienia z odczynem kwaśnym, powyżej jest to odczyn zasadowy. Najważniejsze jest utrzymanie w równowadze pH naszej krwi, które powinno wynosić 7,35-7,45.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu może pojawić się nagle i często trudno jednoznacznie określić jego przyczyny. Zakwaszenie organizmu pojawia się przy zaburzeniach procesów wydzielania kwasów, ale nie tylko. Może być spowodowane kumulacją toksyn i metali ciężkich w organizmie. Niestety nie mamy bezpośredniego wpływu na procesy biochemiczne, jednak możemy wspierać je prawidłową dietą. Na zakwaszenie cierpią przede wszystkim osoby, które spożywają zbyt dużą ilość węglowodanów, tłuszczu i zwierzęcego białka. Produkty, które najbardziej zakwaszają organizm, to na przykład sery, jajka, słodycze, ryby, mięso i produkty zbożowe. Nie oznacza to, że należy ich unikać – trzeba zachować odpowiedni bilans w diecie. Warto zapoznać się z zasadami diety alkalicznej, którą bardzo dobrze wspiera spożywanie wody z jonizatorów, tzw. żywej wody.

Skutki zakwaszenia i leczenie

Kumulacja kwasów w naszym organizmie powoduje, że jesteśmy bardziej narażeni na działania wirusów, bakterii i grzybów. Zakwaszenie towarzyszy niemalże wszystkim chorobom przewlekłym, dlatego nie można go ignorować. Osłabia nasz metabolizm, przez co z czasem zaczyna się pogłębiać. Wpływa także niekorzystnie na układ odpornościowy – dowiadujemy się w firmie Global Water z Czeladzi, która zajmuje się dystrybucją jonizatorów wody. By wyleczyć organizm z zakwaszenia, musimy wprowadzić kilka istotnych zmian w naszą dietę. Przede wszystkim, eliminujemy wysokoprzetworzone produkty. Stawiamy na warzywa, owoce i kaszę jaglaną – produkty zasadotwórcze. Pijemy duże ilości wody, najlepiej alkalicznej. Nie możemy spodziewać się efektów natychmiast, ale już po kilku dniach odczujemy różnicę w naszym samopoczuciu.