Koniec jesieni nas nie rozpieszcza i zaczynają nas dopadać pierwsze przeziębienia. Zima dopiero za progiem, a zmęczony organizm już teraz daje sygnały o niedoborze witamin i mikroelementów i domaga się wzmocnienia odporności. Zamiast zdawać się na trudne do przyswojenia syntetyczne preparaty witaminowe, poszukajmy tej zimy ratunku w medycynie naturalnej, a konkretnie w dobroczynnych właściwościach pyłku kwiatowego. Ma on szerokie zastosowanie w apikulturze, czyli terapii schorzeń środkami pochodzenia pszczelego.

Co to jest pyłek kwiatowy i jakie ma właściwości?

Pyłek kwiatowy to drobniusieńki proszek pokrywający pręciki roślin – to męskie komórki rozrodcze kwiatów i najważniejsze źródło pokarmu pszczół, oczywiście oprócz miodu. Pszczoły zbierają pyłek kwiatowy podczas gromadzenia nektaru i za pomocą miodu albo śliny formują z niego niewielką kulkę, którą transportują potem do ula na tylnych odnóżach. Owady magazynują następnie kuleczki pyłku w komórkach, które pokrywają miodem, tworząc w ten sposób zapasy na zimowy okres. W hodowli pszczół pyłek kwiatowy pozyskuje się za pomocą specjalnych sit umieszczanych przy wlocie do ula.

Pyłek kwiatowy przetwarzany przez pszczoły składa się z białka, różnego rodzaju cukrów, witamin i składników mineralnych – łącznie ponad 250 związków chemicznych, które decydują o jego fenomenalnych wprost wartościach odżywczych. Dla człowieka pyłek kwiatowy ma nieocenione właściwości lecznicze: działa odtruwająco na wątrobę, reguluje pracę narządów wewnętrznych i układu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości witamin, działaniu antybakteryjnemu i przeciwgrzybicznemu pyłek kwiatowy wzmaga odporność organizmu na choroby i wspomaga go podczas kuracji antybiotykowych. Jest nieocenionym środkiem w kosmetologii, opóźniając proces starzenia oraz poprawiając kondycję skóry i włosów. Uważany jest również za środek wspomagający podczas leczenia stanów depresyjnych i nerwic.

Pyłek kwiatowy nabyć można w wyspecjalizowanych sklepach pszczelarskich oraz prosto od hodowców pszczół. Zainteresowani tym produktem mogą zajrzeć do Sklepu internetowego Słoik Miodu w poszukiwaniu najlepszego pyłku w bardzo przystępnej cenie.

Przepis na kurację pyłkową

Kuracja pyłkowa służy do wzmocnienia odporności, więc w optymalnych warunkach najlepiej ją rozpoczynać w okresach przejściowych, czyli w miesiącach jesiennych i wiosennych. Ponieważ pyłek kwiatowy jest środkiem naturalnym, odczuwalne efekty kuracji pojawiają się po kilku tygodniach regularnego zażywania, dlatego należy go spożywać trzy razy na dobę przez okres trwający od jednego do trzech miesięcy. Uwaga! Pyłek kwiatowy można podawać całej rodzinie, z wyjątkiem dzieci poniżej trzeciego roku życia oraz osób uczulonych na produkty pochodzenia pszczelego.

Dzienne zapotrzebowanie na pyłek kwiatowy:

  • 2 łyżeczki dla dzieci w wieku 3–5 lat
  • 3 łyżeczki dla dzieci w wieku 6–12 lat
  • 4 łyżeczki dla dorosłych i dzieci powyżej 12. roku życia

Pyłek kwiatowy rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, mleka albo soku owocowego. Ważne tylko, by temperatura płynu nie przekraczała 40⁰ C, ponieważ zarówno pyłek kwiatowy, jak i inne produkty pszczele tracą swoje właściwości pod wpływem gorąca. Miksturę pozostawiamy do naciągnięcia przez kilka godzin, a następnie dzielimy ją na trzy równe części i każdą z nich spożywamy około pół godziny przed posiłkiem. Ponieważ wbrew temu, co można sądzić, pyłek kwiatowy nie jest słodki, a nawet ma nieco gorzkawy posmak, napój z jego dodatkiem najlepiej posłodzić miodem cukrem albo konfiturami. Zainteresowani tematyką pyłku kwiatowego znajdą szczegółowe informacje na blogu Miodoterapia.pl.