Wiele osób zastanawia się czy jedzenie czekolady jest właściwe czy nie.
Warto zastanowić się jakie właściwości posiada czekolada i czy ma pozytywny czy negatywny wpływ na nasz organizm. Czekolada otrzymywana jest z kakaowca rosnącego w Ameryce Południowej. Jest to produkt bogaty w witaminy, minerały oraz inne składniki biochemiczne, które są dobre dla naszego zdrowia.
Zalety czekolady
Czekolada posiada przede wszystkim właściwości relaksujące i jest źródłem energii. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje działające stymulująco takie jak teobromina, czy kofeina. Kofeina wpływa w pozytywny sposób na oczyszczanie naszej skóry z toksyn, ma działanie wyszczuplające i antycellulitowe. Poza tym wpływa zarówno na zmniejszanie obrzęków.
Dzięki temu, że czekolada zawiera fenylotylaminę, w naszym organizmie wzrasta poziom serotoniny i endorfin. Dzięki temu, że w naszym organizmie będzie się znajdowała serotonina, będziemy odczuwali wrażenie odprężenia, relaksu. Poza tym przeciwdziała ona depresji i zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego. Endorfiny, to popularne hormony szczęścia, dzięki którym możemy poprawić nastrój i wzmocnić odczuwanie różnych przyjemności.
Czekolada zawiera także flawonoidy. Dzięki nim, proces starzenia się skóry może zostać opóźniony. Poza tym, wpływa ono również na neutralizowanie wolnych rodników. Nasza odporność również będzie większa. Uelastycznieniu ulegną również ściany tętnic oraz zapobiegniemy zmianą miażdżycowym.
Wady
Należy pamiętać, że czekolada ma bardzo dużo kalorii, dlatego powinniśmy ją stosować z umiarem, jeśli nie chcemy dołożyć dodatkowych kilogramów do naszej wagi. Czekolada posiada również właściwości alergiczne i obciąża wątrobę. Poza tym, warto również podkreślić, że czekolada może mieć właściwości uzależniające ze względu na zawartość kofeiny i teobrominy. Najlepiej więc spożywają ją sporadycznie, a będzie ona działała na nas we właściwy sposób. Osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, przede wszystkim powinny jeść gorzką czekoladę, a unikać czekolady mlecznej oraz białej. Te dwie ostatnie zawierają nasycone tłuszcze, które w niekorzystny sposób wpływają na naczynia krwionośne.
czekolada ma jedną zasadniczą zaletę, jest ZA…….ISTA !!!!!!! :