Bycie na diecie bywa czasem uciążliwe. Przede wszystkim dlatego, że musimy rezygnować z potraw, które lubimy i które są dla nas smaczne.
Jednak, jest wiele sposób aby wprowadzić również takie potrawy do swojego jadłospisu podczas trwania diety, jeśli tylko wie się jak je przyrządzić. Jednym z pomysłów na umilenie sobie dietetycznych katorg jest przygotowanie burgera rybnego z sałata. Składniki
- liście sałaty lodowej
- 1 marchew pokrojona w cienkie słupki
- ½ pęczka szczypiorku
- kilka gałązek koperku
- 400 g dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby wyfiletowanej i bez ości
- 1 jajo
- bułka tarta
- sok i skórka z ½ cytryny
- ½ czerstwej kajzerki
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- mleko do zalania bułki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Aby można było przygotować takiego burgera, będziemy potrzebowali malaksera. Do niego należy wrzucić pokrojoną drobno rybę. Należy ją dobrze zmiksować i przełożyć do miski. Bułkę należy zamoczyć w mleku i pozostawić na jakiś czas, aby dobrze namokła. Następnie musimy drobno pokroić koperek i dodać go do zmiksowanej ryby. Dodajemy do niej również skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Należy tak rozdzielić sok, aby zostało go jeszcze trochę na później. Najlepiej zachować proporcje pół na pół. Dodajemy również do ryby starty imbir, kukurydzę, sól, pieprz i kaszę.
Bułkę, którą wcześniej moczyliśmy w mleku, należy odcisnąć z nadmiaru płynu. Należy rozebrać ją palcami i dodać do ryby. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeszcze mokrymi dłońmi formujemy z powstałej masy małe kotleciki. Należy je obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni po 4 minuty z każdej strony, aby wszystko dobrze się usmażyło. Jest to dla nas czas na przygotowanie pozostałych składników potrawy. Na talerzy układamy liście sałaty, pokrojoną w słupki marchew. Możemy również dodać trochę szczypiorku. Całość skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą dla smaku. Właśnie na tak przygotowanej sałatce układamy przygotowane burgery. Danie należy zjeść do razu, puki jest gorące.