Choć wigilia jest tylko raz w roku, osoby będące na diecie również w tym dniu chcą dotrzymać swoich postanowień i nie dostarczać do swojego organizmu zbyt wiele kalorii. Dlatego też, powstało kilka ciekawych przepisów na dietetyczne dania, które mogą pojawić się na wigilijnym stole. W zasadzie każde danie wchodzące w skład słynnych 12 potraw można przygotować w dietetycznej formie. Warto przyjrzeć się kilku przepisom. Przekonamy się, że są łatwe w wykonaniu i dużo zdrowsze niż tradycyjne dania.

Karp

Jest to tradycyjna ryba, która musi pojawić się na każdym wigilijnym stole. Najczęściej jest ona smażona w panierce, co jak wiadomo jest niezwykle kalorycznym wydaniem. 100 g takiej ryby to aż 185 kcal i 10 g tłuszczu, co jest zdecydowanie niezwykle wysokim wynikiem. Dlaczego też, alternatywą dla takiego przygotowania karpia jest pieczenie go w folii. Dzięki temu, zmniejszymy ilość kalorii do 145. Jeśli chcemy wersję jeszcze bardziej dietetyczną, możemy przygotować go w galarecie, dzięki czemu dostarczymy do organizmu jedynie 60 kcal.

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony może wystąpić w wersji mało kalorycznej, jeśli podczas jego przyrządzania nie dodamy cukru, miody lub nie podbijemy go śmietaną. Aby jego smak był wyrazisty, wystarczy, że dodamy nieco soku jabłkowego oraz przyprawimy go goździkami lub cynamonem, które wpłyną pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Dzięki tak przyrządzonemu barszczowi, będzie miał on jedynie 54 kcal na 100 g. Ważnym elementem wigilijnego barszczu są również uszka z kapustą i grzybami. Należy ograniczyć ich ilość do 4 na 250 ml barszczu.

Zupa grzybowa

To prawdziwa bomba kaloryczna, która zawiera grzyby, kluski lub makaron i jest wzbogacana przez tłustą śmietanę. Porcja 250 ml takie zupy to aż 300 kcal. Warto więc przygotować taką zupę bez tuczących klusek lub makaronu. Wystarczy również zabielić ją mlekiem 0,5% lub odtłuszczonym jogurtem. Dodatkiem do takiej zupy mogą być pietruszka i koperek, które w prawidłowy sposób wpłyną na nasze trawienie.