Lato to piękna pora roku. Wyższe temperatury umożliwiają noszenie szortów i zwiewnych sukienek oraz zamianę treningów w klubie fitness, na jogging w parku lub przejażdżki rowerowe. Z drugiej strony upalne dni sprawiają, że wzrasta zapotrzebowanie na płyny (zwłaszcza wśród osób prowadzących aktywny tryb życia). Organizm trzeba nie tylko po prostu nawadniać – warto to robić mądrze. Zwłaszcza, że dostarczenie odpowiedniej ilości wody jest bardzo proste, nawet jeżeli nie darzymy tradycyjnej mineralnej sympatią.

Dla nawodnienia organizmu – nie tylko woda!

Woda to podstawowy sposób uzupełnienia poziomu płynów w organizmie, jednak warto wiedzieć, że istnieje wiele innych, równie skutecznych metod. Wypracowanie nawyku picia tradycyjnej mineralnej dla wielu ludzi może okazać się problemem, zwłaszcza, jeżeli wcześniej w codziennej diecie przeważały słodkie, gazowane napoje. Nawodnienie ciała ma miejsce również poprzez jedzenie zup (latem warto przestawić się na orzeźwiające chłodniki), czy picie naturalnych soków z owoców i warzyw szczególnie bogatych w wodę.

Przepis na Zielony chłodnik

Składniki na 2 porcje:

  • 2 ogórki gruntowe
  • 100 g Szpinaku Fit&Easy
  • 400 g gęstego jogurtu
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku: mielona kolendra, pieprz ziołowy, sól morska

Przygotowanie:
Szpinak posiekaj, umyte ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Do jogurtu dodaj warzywa, zioła, zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Chłodnik podawaj schłodzony!

 gc5k_728x90-2

Dieta bogata w wodę

Spożywanie warzyw i owoców bogatych w wodę nie tylko pomoże nam ugasić pragnienie, ale również skutecznie nawilży skórę od środka, przez co stanie się bardziej jędrna i elastyczna.  Warzywami, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę latem są na pewno ogórki, składające się w aż 96% z wody oraz zawierające dodatek w postaci elektrolitów, sałata lodowa jak również papryka, która podaruje nam solidną dawkę witaminy C, B6, kwasu foliowego i beta-karotenu czy pomidory- stanowiące bogate źródło witamin C, E, żelaza, likopenu. Z owoców w szczególności polecany jest uwielbiany przez dzieci arbuz, który dodatkowo uzupełni niedobory potasu, wapnia, magnezu czy sodu oraz truskawki, które pomogą w walce z wolnymi rodnikami spowolniając tym samym proces starzenia.

W upalne dni warto również pić różnego rodzaju koktajle na bazie warzyw, wody, soków i owoców. Są one nie tylko zdrowe, ale także pożywne. Jak powszechnie wiadomo zawierają błonnik, który odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Przepis na odmładzający koktajl

Składniki na 2 porcje:

  • 1 garść Szpinaku Fit&Easy
  • 1 mango
  • 1 kiwi
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Kilka kostek lodu

Przygotowanie:
Mango i kiwi umyj i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Do kielicha blendera wrzuć owoce, lód, dodaj liście szpinaku  i sok z pomarańczy. Miksuj aż konsystencja będzie jedwabista.
Więcej inspiracji na zmiksowane porcje witamin znaleźć można na www.fitandeasy.pl.

Uzupełnienie codziennego jadłospisu o świeże warzywa i owoce to doskonały sposób na nawodnienie oraz dostarczenie do organizmu witamin i minerałów cennych dla zdrowia i urody. Moda na zdrowy styl życia jest coraz bardziej popularna, dzięki czemu , świadome komponowanie posiłków staje się bardzo proste. Praktycznie w każdym supermarkecie lub nawet osiedlowym sklepie znaleźć możemy umyte i gotowe do spożycia mieszanki sałat jak również opakowania świeżego szpinaku czy jarmużu marki Fit&Easy, z których zaledwie w 2 min możemy przygotować pyszny koktajl, który ugasi pragnienie i dostarczy potrzebnych składników odżywczych.