Wiele osób zastanawia się czy należy unikać węglowodanów, czy wręcz przeciwnie – należy je włączyć do swojej diety. Często jednak odpowiedzi na te pytania są sprzeczne. Warto jednak zastanowić się nad tym, jakie znaczenie maja węglowodany w diecie.

Czym są węglowodany?

Węglowodany to inaczej cukry czyli wielka grupa związków chemicznych. Są one także związkami organicznymi, które można podzielić na cukry proste i złożone. Do węglowodanów można zaliczyć między innymi laktozę, glukozę, sacharozę oraz skrobię. Należy przede wszystkim pamiętać, że węglowodany są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak, nie zaszkodzą nam jedynie wtedy gdy będziemy je przyjmowali pod odpowiednimi postaciami.

Węglowodany złożone a proste

Cukry proste to węglowodany, które w swoim składzie mają jedną jednostkę cukrową. Natomiast cukry złożone mają tych jednostek dwie lub więcej. Przykładem cukru prostego jest glukoza, a złożonego sacharoza.

Które węglowodany warto jeść?

W naszej diecie powinny przede wszystkim znajdować się węglowodany złożone. Większość jednak diet jakie mamy skupia się przede wszystkim na cukrach prostych, które pochodzą ze słodyczy i wysoko przetworzonych produktów. Takie cukry są bardzo szybko trawione i wchłaniane do krwi. Pojawia się w ten sposób bardzo szybki wzrost glukozy we krwi i nasze ciało jest skłonne do uwalniania insuliny, która doprowadza do ponownego obniżenia poziomu cukru. Prowadzi to do tego, że po bardzo krótkim czasie jesteśmy głodni. W takiej sytuacji, nie ma co się dziwić, że nasza dieta jest bardzo kaloryczna. Dochodzi do tego także przekształcania glukozy w tłuszcz, który zalega na naszym ciele, a przez to powstaje nadwaga i nieestetyczny wygląd ciała. A jak wiadomo otyłość prowadzi do dalszego pogorszenia stanu zdrowia, a więc do chorób serca, problemów z krążeniem, a także do cukrzycy. Należy więc uważać i rozważnie podejmować decyzje po jakie węglowodany sięgamy. Dzięki temu, będziemy mieli pewność, że nasza dieta będzie taka jak